Incapacitatea de a digera glutenul este cea mai întâlnită tulburare digestivă de acest gen după intoleranţa la lactoză. Evitarea anumitor alimente este singura măsură care te poate scăpa de neplăcerile asociate acestei tulburări. Intoleranţa la gluten (proteină care se găseşte în grâu, secară şi în orz) provoacă neplăceri atât copiilor, cât şi adulţilor. La copii, boala se manifestă încă de la şase luni, odată cu introducerea făinoaselor în dietă. Simptomele cauzate de ingerarea alimentelor care conţin gluten sunt: pierdere în greutate, scaune grăsoase, deschise la culoare şi anemie.
La adulţi însă, boala se caracterizează prin diaree cronică, anemie, oboseală, dureri abdominale şi de oase cauzate de carenţe de vitamine şi de minerale şi de pierderea în greutate. În lipsa unui tratament de fond care să corecteze deficienţa, doar obiceiurile alimentare ce exclud produsele pe bază de gluten te feresc de manifestările neplăcute.
Evită pâinea, prăjiturile şi pastele
În cazul în care prezinţi această intoleranţă, trebuie să excluzi din alimentaţia ta o serie de produse de bază: făină, pâine, prăjituri, biscuiţi, produse de patiserie şi paste. Şi berea, cuburile din comerţ care se adaugă la supe sau la ciorbe, mezelurile şi orice tip de alimente procesate cu pesmet trebuie evitate.
Atenţie: glutenul se poate ascunde şi în alte produse! De aceea, este foarte important să citeşti cu atenţie etichetele produselor pe care le achiziţionezi. De asemenea, la restaurant, înainte să comanzi mâncarea, este bine să întrebi dacă în compoziţia acesteia intră şi glutenul.
Ce este boala celiacă?
Intoleranţa la gluten este cunoscută sub denumirea de boală celiacă. Este o afecţiune ereditară, favorizată de absorbţia glutenului. Organismul fabrică anticorpi în momentul în care intră în contact cu glute