Călin Hera: „Marele pericol pentru România e acela că oamenii nu au deprinderea de a se spăla pe mâini. Le lipsește instinctul de a tuși în batistă. Le e prea la îndemână să scuipe pe jos”. Sursa: Zoltan Lorencz
Un britanic din doi nu ştie unde are inima, iar unul din trei nu-şi dă seama unde s-ar putea afla plămânii. Concluzia: cunoştinţele despre anatomie ale britanicilor n-au evoluat în ultimii 40 de ani, cât a trecut de la precedentul studiu de acest fel, realizat în anii ‘70. Vorbim despre locuitori ai unei ţări dezvoltate, în care oamenii beneficiază de o educaţie solidă şi, în orice caz, urmăresc cu aviditate seriale precum „E.R./Spitalul de Urgenţă”.
După anunţul privind confirmarea pandemiei de gripă porcină, Margaret Chan, preşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a spus că virusul A/H1N1 se poate răspândi mai ales în ţările mai puţin dezvoltate, în care sistemul de sănătate e precar.
Oficialii români, întruniţi rapid într-un Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, au anunţat, triumfal, că România s-a dovedit bine pregătită să dea piept cu perfidul virus. Dovada, spun ei, sunt cele 12 cazuri confirmate, dintre care 9 au fost deja tratate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Pentru a transmite că lucrurile sunt luate în serios, însuşi premierul Emil Boc i-a ameninţat cu demiterea pe cei care lipsesc de la şedinţele Comitetului „fără să fie acceptate scuze şi acte de indisciplină”.
Există, totuşi, două pericole. Primul este acela al culcatului pe-o ureche. Al doilea, mai teribil, este ieşirea previzibilă a viruslui din Bucureşti. Izbânda în lupta cu virusul a fost posibilă şi fiindcă toate cazurile descoperite au ajuns rapid la „Matei Balş”. Numărul pacienţilor de până acum nu e mare; medicii s-au putut ocupa de ei în linişte, au folosit o parte din dozele antivirale aflate la