Mulţi conaţionali îşi transferă banii prin intermediul serviciilor electronice de valută şi nu prin bănci, chiar dacă acestea au taxe mai mici. Românii din Italia nu trimit bani prin bănci din obişnuinţă şi mai ales din cauza dificultăţii de a deschide un cont în bancă fără a avea reşedinţă pe teritoriul italian. În 2008, românii care locuiesc în Italia au trimis în ţară aproape 300 de milioane de euro. Foarte mulţi conaţionali continuă să folosească firmele particulare de transfer de valută, chiar dacă, pentru a efectua aceleaşi operaţiuni prin intermediul băncilor, preţurile sunt mai mici.
Comisioanele aplicate de Western Union, unul dintre cele mai cunoscute servicii de transfer electronic de numerar, variază în funcţie de suma trimisă. Pentru a trimite în România 50 de euro, comisionul este de 8 euro şi ajunge la 93,5 pentru a transfera suma de 1.500 de euro.
Serviciile bancare, mai ieftine
Transferul aceloraşi sume de bani prin intermediul băncilor, costă mult mai puţin. De exemplu, prin serviciul Get Money to Family de la banca Intesa Sanpaolo, pentru a trimite în ţară până la 3.000 de euro, comisionul variază între 3,5 şi 14 euro.
Simona Navone, angajata unei filiale a băncii din Torino, a explicat: „Diferenţa de preţ depinde de cum şi de către cine sunt trimişi banii. Cel mai ieftin este să ai un cont deschis la banca noastră şi să faci un transfer bancar, fără a folosi bani gheaţă”.
Mulţi români nu au rezidenţă
Unul dintre principalele motive pentru care românii continuă să nu apeleze la serviciile băncilor este că mulţi nu au reşedinţă. La Torino, 47.800 de conaţionali au carte de identitate italiană. Se estimează însă că în oraş locuiesc mai mult de 70.000 de români. Mulţi dintre aceştia nu vor să se stabilească în Italia şi de aceea nu-şi deschid conturi bancare. @N_P