În urma lucrărilor agricole sau a anumitor săpături sezoniere, populaţia întâmpină o mare problemă: descoperirea muniţiilor rămase neexplodate care sunt extrem de periculoase şi pot pune viaţa în pericol, susţin specialiştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” al judeţului Dolj.
Specialiştii ISU au asanat în mod constant teritoriul de muniţii rămase neexplodate, în 2007 fiind găsite 107 elemente de muniţii, iar în 2008 fiind descoperite 315 bucăţi.
„În urma conflictelor armate, pe teritoriul naţional au rămas cantităţi însemnate de muniţie neexplodată, de diferite tipuri şi calibre. Dacă muniţiile la vedere au fost asanate în primii ani după cel de-al Doilea Război Mondial, muniţiile rămase îngropate, astupate, depozitate în gropi sau distruse parţial au rămas conservate şi sunt descoperite şi astăzi, accidental, în majoritatea cazurilor ca urmare a efectuării diferitelor lucrări de săpături, acestea fiind încă în stare de funcţionare”, explică colonelul Liviu Răducanu, inspector şef la ISU „Oltenia”.
Reguli ce trebuie respectate la descoperirea muniţiilor rămase neexplodate
Sub denumirea generală de muniţii sunt incluse următoarele: cartuşe pentru armamentul de infanterie, proiectile, bombe sau lovituri pentru aruncătoare, muniţie reactivă, torpile, mine anpersonal sau antitanc, cartuşe de semnalizare, petarde, grenade ofensive sau defensive şi orice elemente încărcate cu substanţe explozive.
Pentru a evitarea catastrofelor sau evenimentelor neplăcute cu care se pot confrunta cetăţenii, pe timpul unei excursii, când sapă o fundaţie pentru ridicarea unei construcţii sau când efectuează diferite lucrări agricole, în locul unde s-a descoperit muniţie neexplodată, aceştia trebuie să respecte următoarele reguli:
-Nu le atingeţi;
-Nu le loviţi sau mişcaţi;
-Nu le introduce