Trezit la ora 7 dimineaţa, alergat jumătate de oră în parc, un duş rapid şi micul dejun la 8… Pare un program exagerat, de armată? În niciun caz, dacă ne gândim că modul în care ne organizăm viaţa are un impact major asupra stării noastre de sănătate. Arămâne sănătos este o opţiune la îndemână şi care ţine de eficienţa cu care ştim să ne organizăm timpul. O persoană cu o fire organizată este mai puţin stresată şi, drept urmare, mai sănătoasă. Şi asta pentru că ţine cont de toate elementele care celorlalte persoane, mai „împrăştiate”, le scapă din vedere.
Eşti unul dintre fanii devizei „De ce să faci acum, când poţi amâna pe mâine?”. Iar promisiunea potrivit căreia de mâine te trezeşti mai devreme şi alergi nu rămâne decât… o promisiune? Deocamdată, ziua ta începe invariabil aşa: te scoli pe ultima sută de metri, te îmbraci grăbit şi încerci să nu adormi pe drumul spre serviciu.
Dacă ai noroc şi patiseria de la colţ s-a deschis, îţi asiguri şi micul dejun, şi masa de prânz. Dacă nu, sigur va fi un coleg care comandă mâncare pentru toată lumea. Şi aşa, mare amator de E-uri culinare şi de activităţi făcute mai mereu pe fugă, amâni orice analiză, masaj sau vizită la stomatolog. Ce te poate costa? Răspunsul nici că putea fi mai cuprinzător: sănătatea ta!
Câte ore de somn?
Câte sunt necesare, vine răspunsul cercetătorilor. E ca şi cum am spune ce mărime la pantofi ar fi mai indicat să purtăm. Orarul de somn variază în funcţie de fiecare organism în parte. Tendinţa este însă de a scurta acest program, în favoarea activităţilor din timpul zilei.
Însă cercetătorii avertizează: chiar dacă din punct de vedere social omul s-a schimbat în ultimele sute de ani, având mai multe preocupări şi pasiuni, nevoia de odihnă nu s-a modificat. Ceea ce înseamnă că, în medie, avem nevoie de 7-9 ore de somn pentru a ne rec