Clauzele acordului cu FMI, invaluite in atata mister si atatea suspiciuni, au devenit, in sfarsit, publice. Multi se gandeau ca vor gasi acolo nici mai mult nici mai putin decat vanzarea Romaniei, pe bucati sau la kilogram, deodata sau in rate.
Surpriza insa! Postarea pe site-ul FMI a clauzelor a dezvaluit, de fapt, singurul demers reformator si disciplinator al Romaniei.
Asadar ce prevede demonizatul acord?
In primul rand, criterii de performanta pentru guvern in materie de deficit bugetar, de garantii guvernamentale si cheltuieli bugetare. Punct ochi, punct lovit, direct in mijlocul dureros al problemei.
Romania se tot scalda in apele tulburi ale unui capitalism primitiv, cu aer sud-american, inclusiv, daca nu in primul rand, pentru ca autoritatile nu au avut niciodata de indeplinit si nici macar in vedere criterii de performanta. Nimeni n-a raspuns niciodata pentru esec si n-a existat vointa politica pentru mentinerea unui curs corect. Ca urmare, concesiile populiste si coruptia au rispit orice crestere si au topit orice inceput de cheag.
Dar criteriile de performanta nu sunt impuse, din fericire, numai la nivel guvernamental, ci si la cel al companiilor de stat care trebuie strict monitorizate. Si pentru ca stie cu cine are de-a face, FMI a impus nu numai monitorizarea acestor companii, ci a precizat ca asteapta sanctiuni, de la reduceri de salarii, la demiteri, pentru managerii care rateaza tintele de restructurare. Si ce ne facem cu numirile cu politrucii si clientii incompetenti?
Rata inflatiei este si ea inclusa in marje trimestriale pentru a caror depasire BNR trebuie sa dea explicatii. Probabil ca Mugur Isarescu este fericit ca dinspre Palatul Victoria nu ii mai pot veni asa usor masuri inflationiste si proteste atunci cand le contracareaza.
Cheltuirea banului public este pu