Ziua votului pentru alegerile europarlamentare s-a intamplat sa fie chiar in duminica in care, tot la urne, dar la Loteria Nationala, se juca o suma fabuloasa cu multe zerouri, a doua ca marime din istoria jocului.
Spre deosebire de urna loteriei, urnele europarlamentare nu au atras prea mult lume, oamenii socotind ca, indiferent de ce iese din urne, castigul intra in contul altora.
Alegerile parlamentare de anul trecut i-au vindecat de incredere pe multi dintre cei mai incurabili inocenti, caci au adus in coalitia guvernamentala doua partide politice care se desfiintasera unul pe celalalt in timpul campaniei electorale. Normal sa-i sperie fantomele iesite din urne pe cei care votasera cu un partid pentru ca voiau ca celalalt sa dispara de pe scena istoriei. Si iata ca, vreme de jumatate de an, cele doua partide au vorbit aceeasi limba atunci cand a fost vorba sa-si distribuie roluri bine platite in economia romaneasca. De asemenea, s-au inteles la fel de bine cand a fost vorba sa renunte la nenumaratele promisiuni facute in campanie pentru a castiga votul credulilor.
Alegerile politice si-au pierdut aura de mecanism infailibil al democratiei. Prea multe au fost situatiile in care ziua alegerilor a devenit un fel de bacanala, cand ordinea fireasca a lumii, legile, raportul dintre oameni se rastoarna, fara ca asta sa atraga asprimea justitiei. In ziua alegerilor se merge cu alaiul la vot, sute de insi sunt trimisi sa faca naveta electorala din sectie in sectie cu microbuzul inchiriat de primarie. La Birourile electorale se aduna plangeri cu sutele, dar nu a dat nimeni in branci sa le verifice si nici sa-i pedepseasca pe cei care au fost prinsi in flagrant. Aceasta nepasare a justitiei face ca sistemul electoral romanesc sa se bazeze, tot mai mult, pe mita. O mita care a devenit un obicei al locului si nu mai mira pe nimeni. Ba pare chiar legitima