» 367 de miliarde de lei vechi costa reabilitarea cetatii medievale.
» Investitia va fi finalizata in sase ani.
Primaria Oradea si ministerul Dezvoltarii Durabile si Locuintei au semnat Conventia de finantare a lucrarilor de revitalizare a Cetatii din Oradea si includerea ei in circuitul turistic european. Municipalitatea oradeana este reprezentata in proiect de primarul Ilie Bolojan, iar Ministerul Dezvoltarii de ministrul Vasile Blaga si de directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional din cadrul Ministerului, Gabriel Friptu.
Valoarea proiectului este de 367 miliarde de lei vechi, din care 5,8 miliarde provin din bugetul local, iar restul sumei a fost alocata de Ministerul si Comisia Europeana. Prima etapa a lucrarilor va fi cofinantata astfel din bugetul local al Primariei Oradea si va cuprinde lucrari de reabilitare la opt corpuri din cladire. Potrivit lui Marcel Bolos, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Durabila si Finantari Externe din cadrul Primariei, in ele urmeaza sa functioneze Muzeul Cetatii, Biblioteca acesteia, Muzeul Painii, Lapidariul, Strada Breslelor, Consortiul Cultural si birourile administratiei Cetatii etc.
Dupa semnarea acestei conventii, municipalitatea oradeana trebuie ca in termen de maximum trei luni sa selecteze firma care va proiecta si va executa aceste lucrari in Cetatea oradeana. Paralel cu aceasta, PMO cauta sa acceseze fonduri nerambursabile pentru lucrarile care au fost prevazute in cea de-a doua etapa (patru corpuri din Inelul Princiar, refacerea infrastructurii de utilitati etc.). Valoarea ultimelor lucrari ajungand la 10 milioane de euro.
Marcel Bolos a declarat ca el crede ca lucrarile de reabilitare a Cetatii vor incepe in luna octombrie. Termenul de finalizare a acestei investitii este conform proiectului de sase ani.
»