Durerile de cap persistente ar trebui să fie un semnal de alarmă. În unele cazuri, ele pot ascunde o tumoare cerebrală benignă sau malignă. Deci, nu sta pe gânduri!Nedepistată la timp, tumoarea poate fi fatală. Preocuparea pentru sănătatea creierului este cu atât mai importantă cu cât el este organul care dirijează toate funcţiile corpului. Specialiştii ne atrag atenţia că, în ultimii ani, incidenţa tumorilor cerebrale a crescut foarte mult, boala putând apărea la orice vârstă, inclusiv la copiii foarte mici.
Poluarea, expunerea la radiaţii, predispoziţia genetică, sistemul imunitar slăbit sunt factori care ne expun tumorilor cerebrale, acestea putând apărea însă şi în absenţa unor astfel de factori.
Cu cât este descoperită mai devreme, în stadiile I şi II, tumoarea cerebrală malignă are şanse de a nu mai recidiva, spre deosebire de cele depistate în stadiile III şi IV, care pot reapărea după operaţia chirurgicală. Tumorile de la nivelul creierului pot fi benigne, necanceroase, care pot da sau nu complicaţii, ori maligne, cu o evoluţie mai rapidă.
Durerea de cap, simptom frecvent
Nu orice durere de cap este asociată cu existenţa unei tumori cerebrale. Cu toate acestea, în aproape jumătate din cazurile de cefalee persistentă, la origini se află o astfel de boală. Ceea ce trebuie să ne alarmeze sunt durerile de cap accentuate, mai ales dimineaţa, şi cefaleea care se intensifică pe parcursul mai multor săptămâni. Durerea dată de tumori este însoţită frecvent şi de vărsături.
Sunt afectate şi funcţiile cognitive
De cele mai multe ori, o tumoare situată la nivelul creierului îşi poate anunţa prezenţa şi prin unele tulburări de vorbire şi de vedere, prin afectarea auzului, ameţeli, tulburări de comportament şi de personalitate, dar şi prin slăbirea capacităţii de concentrare, afectarea