În cazul unei boli, vindecarea este pusă de cei mai mulţi dintre noi pe seama medicamentelor, vitaminelor şi mineralelor. De fapt, eroii reali, dar mai puţin cunoscuţi, care sunt responsabili de starea noastră de sănătate, sunt enzimele. Specialiştii spun că fără enzime nu ar exista viaţă. În ceea ce priveşte metabolismul, enzimele sunt denumite „forţa de muncă” a organismului. Asta pentru că orice proces important din corp este efectuat cu ajutorul enzimelor:
-digestia
-anihilarea substanţelor toxice
-curăţarea organismului
-întărirea sistemului imunitar
-consolidarea musculaturii prin asimilarea proteinelor
-contracţia muşchilor
-eliminarea dioxidului de carbon de la nivelul plămânilor în procesul de respiraţie
-reducerea stresului de la nivelul pancreasului şi altor organe vitale.
De unde le iei
Organismul produce el însuşi o parte din enzimele necesare stării de sănătate din aminoacizi şi din coenzime (precursorii enzimelor), care sunt de fapt vitamine şi minerale.
Însă, pentru a asigura nivelul optim de enzime, se recomandă consumul de alimente neprocesate termic şi administrarea de suplimente enzimatice. Acestea din urmă sunt realizate din organe de vită sau de porc, din fructe, cum sunt ananasul şi papaya, şi din bacterii sau din fungi.
Folosirea enzimelor pentru tratarea bolilor se numeşte enzimoterapie.
De ce se consumă enzimele?
Fiecare dintre noi se naşte cu un nivel limitat de enzime, care se diminuează treptat de-a lungul vieţii, în timpul proceselor naturale ale organismului. O parte din enzime se regenerează.
Anumite obiceiuri nesănătoase, cum sunt dieta bogată în alimente procesate, fumatul şi consumul excesiv de alcool, opresc procesul de regenerare şi favorizează epuizarea mai rapidă