Etiopia, o tara crestin ortodoxa de 16 secole
O calatorie in Etiopia inseamna, pentru crestinul ortodox, o calatorie in timp. Tara aceasta enorma, cu o populatie de peste 78 de milioane, s-a crestinat inca din sec. IV. In ciuda expansiunii violente a islamului din sec.VII in nordul Africii, spiritualitatea crestina a locului nu si-a dezmintit menirea. Dragostea si iertarea de aproapele, propovaduite de Hristos, inca stau la baza comunitatii copte, a crestinilor din Etiopia.
Frumusetea naturala a tarii este uimitoare. Lantul muntilor Simien, atingand inaltimi de peste 4500 m, strajuieste maiestuos cascada apelor Nilului "albastru". Pe intinderile vailor, agricultura, in majoritate traditionala, tese covoare in culori diferite, de campuri cultivate. Boii, in jugul plugurilor de lemn, inca mai rastoarna aici, in sec. XXI, brazda intunecata a gliei. Pamantul este linistit, oamenii rasufla in voie.
Preot copt, cu crucea traditionala Ca sa poata intelege spiritualitatea poporului etiopian, calatorul-pelerin trebuie sa-si indrepte pasii spre locurile sacre de inchinaciune. Primul popas l-am facut la biserica numita Debre Berham Sellassie. Ciudat, am impresia ca privesc una din manastirile din Bucovina. Picturile murale cu subiecte biblice acopera toata suprafata peretilor. Din inaltimea boltei, te privesc sute de capete de ingeri pictati cu fete de copii inocenti, cu ochii mari, rotunzi si negri. Popasul urmator il fac in Axum, locul istoric de nastere a crestinismului ortodox-etiopian. Aici se pastreaza, intr-o capela pazita de un singur preot, arca (chivotul) sfanta a israelitilor, obiect de adanca veneratie, semnificativ pentru monoteismul semitic initial. Catedrala enorma din Axum, intotdeauna plina de credinciosi, - toti imbracati in vesminte albe si lungi pana la glezne -, a fost ridicata, in sec. XX, de imparatul Haile Sellassie, om