Petru Diaconiţa conduce de trei ani o fermă care îi aduce un venit anual de 30.000 de lei
Marfa sa este foarte căutată de pescarii din estul ţării, iar inginerul chimist vrea să îşi extindă afacerea şi chiar să o dea în franciză.
Petru Diaconiţa, de profesie inginer chimist, scoate bani frumoşi pe timp de criză dintr-o afacere neobişnuită: o fermă de râme. Ideea i-a venit acum zece ani, când pe câţiva metri pătraţi de teren din comuna Baia, judeţul Suceava, a încercat să obţină momeală pentru hobby-ul său, pescuitul.
„Mi-a venit ideea de la răsaduri, pentru că am văzut că după ce acestea sunt scoase din pământ pentru a fi plantate rămân foarte multe râme. Aşa m-am gândit că pot să le obţin la mine acasă şi să le folosesc la pescuit”, îşi aminteşte Petru Diaconiţa din Iaşi.
A pornit afacerea la insistenţele amicilor
Când un prieten l-a rugat să îi livreze şi lui „marfă” pentru magazinul de pescuit ieşeanul nu a stat prea mult pe gânduri. De trei ani este principalul furnizor de momeli din Moldova. „Am amenajat ferma pe 3.000 de metri pătraţi, dar vreau să o extind pe un hectar. Tot secretul este compostul (n.r. îngrăşământ agricol natural)”, explică mândru ieşeanul.
Petru Diaconiţa are la ferma sa doar râmele care se găsesc în gunoiul de grajd sau compost, „Eisenia foetida“. Râmele de acest fel au o lungime de până la 13 centimetri şi prezintă pe fiecare inel o bandă transversală purpurie sau brună. În mica afacere şi-a cooptat câţiva membri ai familiei pentru că nu-şi permite încă angajaţi.
Diaconiţa a investit până acum 100.000 de lei, iar câştigul anual ajunge la 30.000 de lei. „Pot spune că nu fac faţă cererilor. Am foarte mulţi clienţi, iar o dată pe săptămână plec prin ţară să le duc râmele cu o maşină specială dotată cu aer condiţionat”, adaugă Petru Diaconiţa.
Datorită cererilor foarte mari, ieşeanul mai