* Revolutia "naturista" a readus-o in prim-plan *
Cei mai multi dintre noi o cunosc doar dupa nume, fiind un aliment, din pacate, consumat foarte rar in Romania. Este o planta considerata in mod eronat a face parte din categoria cerealelor. Hrisca este mai degraba inrudita cu pirul sau cu rabarbarul, decat cu graul sau cu orezul. Creste inalta, de aproape jumatate de metru, are boabele mici, invelite de o coaja bruna, aducand cumva aminte de semintele de grau, de unde si confuzia cu cerealele. Provine din zonele inalte ale Asiei, de unde a fost raspandita in intreaga Europa, mai ales in zona nordica, in urma cu mai bine de un mileniu. Hrisca este un aliment traditional in Rusia si in Ucraina, in Polonia si in Franta, dar si in zona nordica a Romaniei, mai ales in Bucovina, unde este un ingredient traditional pentru sarmale si pentru alte specialitati locale. Odata cu "revolutia naturista", inceputa in urma cu un deceniu, hrisca a revenit in prim-planul producatorilor de alimente, dar si al cercetatorilor in domeniul medical, fiind, practic, redescoperita ca aliment-medicament. Si inca unul foarte bun, asa cum vom vedea in continuare:
Cum se consuma hrisca
Inainte ca orezul sa fie raspandit prin exportarea sa din zonele mai calde in intreaga Europa, hrisca era principalul ingredient pentru pilafuri, pentru sarmale, pentru budinci etc. Asadar, pentru a intelege cum poate fi gatita hrisca, putem sa ne raportam la bucataria de acum un secol si sa o privim ca pe un stramos si, totodata, ca pe un substitut, mult mai sanatos, al orezului. Ce-i drept, multi se impaca greu cu gustul mai aromat al boabelor de hrisca, dar cu timpul, este posibil ca acest aliment sa va placa mai mult decat v-ati putea astepta.
Hrisca inmuiata
Boabele de hrisca se pun la inmuiat in apa calduta de seara pana dimineata (10-12 ore), dupa care