Pietrele din Costeşti, formate în urmă cu 6,5 milioane de ani, în delta care exista atunci în zonă, sunt rezultatul unor cimentări.
Turiştii care tranzitează judeţul Vâlcea pe DN67, în zona Horezu, au ocazia să vadă, în comuna Costeşti, singurul loc din Europa, unde există o rezervaţie natural a trovanţilor . Pe o suprafaţă de 1,1 hectare, în sudul comunei Costeşti, a fost înfiinţată în 2005, Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor, care este administrată de organizaţia neguvernamentală Kogayon. Trovanţii sunt formaţiuni geologice, rezultatul unor cimentări produse în urmă cu milioane de ani. Pietrele sunt stranii, bizare, cu forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au mărimi diferite, de la câţiva centimetri până la câţiva metri şi se desprind dintr-un deal nisipos. „E arie protejată. Noi ne ocupăm de administrarea parcului de când a fost înfiinţat. Am delimitat rezervaţia naturală, am securizat accesul maşinilor în zonă cu o barieră, am montat un panou în care sunt trecute informaţii cu privire la parc, băncuţe şi coşuri de gunoi”, a declarat Florin Stoican, preşedintele asociaţiei Kogayon. Tot acesta spune că, trovanţi se mai găsesc în România, dar Costeştiul e singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formaţiuni geologice. „Trovanţii de aici sunt impresionanţi prin dimensiunea lor de 2-3 centimetri până la aproximativ cinci metri, dar şi prin forma lor”, precizează Stoican.
Muzeul va fi amenajat cu fonduri europene
„Suntem în vacanţă. Am văzut ceramica de Horezu şi mănăstirile din zonă şi astăzi am venit să vedem pietrele. Nu am mai văzut aşa ceva până acum”, Mihaela Tătăranu din Bucureşti. Muzeul va fi amenajat cu fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii generale şi turismului în zona cultural-istorică a depresiunii
Horezu”. Pro