Unii psihopedagogi susţin că părinţii nu ar trebui să le impună copiilor un program încărcat de lecturi şi de teme pentru vacanţă.Vacanţa mare e cel mai bun prilej pentru ca elevii să-şi dezvolte aptitudinile pentru sport şi să petreacă tot mai mult timp în aer liber. Mai citeşte şi:
Singur la părinţi, nu şi egoist!
Sfârşitul de an şcolar aduce cheltuieli pentru părinţi
Foarte mulţi părinţi nu ştiu că pedeapsa fizică aplicată minorilor este ilegală
Aproape 3,3 milioane de elevi din învăţământul preuniversitar au intrat de ieri în vacanţă. Timp de două luni şi jumătate, copiii vor pune cărţile în cui şi vor avea program de voie. Psihologii şcolari arată că petrecerea vacanţei într-un mod plăcut încarcă bateriile elevilor şi îi motivează pentru începerea unui nou an şcolar.
Evitaţi discuţiile legate de şcoală
Prima regulă a vacanţei ar trebui să fie pentru părinţi: „Nu impuneţi copiilor un anumit program pentru că acest lucru nu va face decât să-i inhibe!”. Şi nu-i îndemnaţi să stea tot timpul cu nasul în cărţile ce au legătură cu şcoala. Unii psihologi spun că, în vacanţă, discuţiile legate de şcoală ar trebui evitate.
„Există un fenomen pe care noi îl numim „incubaţie”, iar acesta are loc în vacanţa de vară. Chiar dacă nu mai fac teme sau nu mai citesc pentru şcoală, creierul copiilor «tot lucrează», şi acum toate cunoştinţele pe care le-au acumulat peste an se sedimentează”, arată Marcela Călineci, psihopedagog la Centrul de Asistenţă psihopedagogică din Bucureşti.
Timp de hobby-uri
„Acum e foarte important ca elevii să-şi dedice timpul pasiunilor. Să se ocupe de hobby‑uri sau să-şi găsească unele dacă nu au. Şi, în general, să facă ceea ce le place. Toate aceste activităţi au efecte benefice asupra psihicului”, mai spune Marcela Călineci.
În