Legea unică de salarizare pentru bugetari a intrat pe ultima sută de metri. Ultimii sosiţi, ieri, la Ministerul Muncii, la negocierile pentru grila de salarizare, au fost poliţiştii şi militarii.
Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa guvernului până la sfârşitul săptămânii viitoare. Astfel, după întâlnirea de ieri, s-a stabilit că cel mai mare salariu la Interne şi la Apărare va fi de 8.190 de lei pe lună (faţă de maximum 7.986 de lei acum) şi va fi încasat de un general, un amiral sau un chestor general de poliţie. La polul opus, cel mai mic salariu din sistem va fi cel al agentului de poliţie debutant şi al soldatului voluntar: 2.280 de lei lunar.
Salariile de bază ale poliţiştilor şi angajaţilor din Apărare vor include patru sporuri generale: de confidenţialitate, de fidelitate, de dispozitiv şi solda de merit.
Potrivit preşedintelui Sindicatului poliţiştilor şi vameşilor „Pro Lex”, Vasile Lincu, singura problemă de care s-a lovit grupul de lucru a fost salariul şefului de Stat Major al Armatei, care l-ar depăşi pe cel al ministrului de resort şi pentru care se mai caută încă o soluţie care să elimine diferenţele.
Conform proiectului grilei de salarizare pentru personalul din Armată şi poliţie, funcţiile corespunzătoare gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, sau chestor de poliţie/penitenciar vor fi remunerate cu cel mult 13 salarii minime (7.800 de lei în prezent).
Căpitanii şi inspectorii principali de poliţie vor primi 5.100 de lei lunar (echivalentul coeficientului 7 de ierarhizare), în timp ce agentul şi agentul şef principal de poliţie sau de penitenciar vor primi maximum 5,6 salarii minime pe economie (adică, 3.360 de lei).
Marii perdanţi ai legii unice par a fi angajaţii din sistemul sanitar, care vor fi plătiţi cu 2,5 salarii