Cea mai veche clădire funcţională din oraş găzduieşte un muzeu dedicat vieţii şi activităţii ştiinţifice ale lui Emil Racoviţă. „Adevărul de Seară” vă prezintă astăzi un nou episod al serialului dedicat muzeelor „uitate” din Cluj. Ascuns pe strada Sextil Puşcariu, o veche uliţă a cetăţii medievale a Clujului, Muzeul de Speologie prezintă, în trei încăperi care, cândva, găzduiau închisoarea oraşului, o adevărată istorie a vieţii şi activităţii inventatorului biospeologiei, Emil Racoviţă.
Prima încăpere a muzeului este dominată de fotografii care ilustrează viaţa savantului. Imagini din copilărie, instantanee cu membrii familiei, dar şi documente fotografice din timpul expediţiei antarctice „Belgica” (1897-1899), realizate chiar de Emil Racoviţă, cel care a fost naturalistul expediţiei, în urma căreia a alcătuit o amplă colecţie, compusă din peste 1.200 de piese zoologice şi peste 400 de piese botanice, strânse din Patagonia, de pe ţărmurile Antarcticii sau din sondaje oceanice. De asemenea sunt expuse obiecte pe care Emil Racoviţă le-a folosit în prima expediţie de cercetare a Polului Sud, precum un microscop Zeiss sau un aparat foto Lihnof, care reprezentau vârfuri ale tehnnologiei la acea vreme.
A doua încăpere a muzeului găzduieşte o parte a descoperirilor făcute de Racoţă de-a lungul expediţiilor sale, dar şi una din piesele de rezistenţă: primul ecran folosit pentru proiecţia diapozitivelor adus în România.
Manifestări diverse
Cea de-a treia cameră care găzduieşte muzeul, de fapt fosta cameră de tortură a închisorii medievale clujene, este cea în care se află, practic, exponatele speologice: stalactite, stalagmite sau urme lăsate de urşii de cavernă. De asemenea, este expusă şi scara folosită de Racoviţă în expediţiile speologice. Deşi se află pe una din străduţele lăturalnice ale centrului oraşului, Muzeul de Speologi