Este acum oficial: pentru prima oara dupa 40 de ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat epidemia de gripa "porcina" pandemie. Virusul s-a raspandit in 74 de tari de pe glob. E a patra pandemie de gripa in 100 de ani. Eticheta conteaza insa mai putin. Ce conteaza este cat de severa va fi epidemia. Deocamdata, a fost clasificata drept "moderata", insa este greu de prezis cum va evolua. Tot ce putem face in momentul de fata este sa incercam sa aflam cat mai multe despre virusul A(H1N1) si despre ce este, de fapt, gripa porcina. De ce nu avem inca un vaccin? Cum se produc mutatiile care duc la aparitia a noi si noi tulpini de virusi? Iata despre ce am stat de vorba cu Mihnea Bostina, de la Harvard Medical School.
R: Saptamana aceasta, Margaret Chan, directorul general al Organizatiei mondiale a sanatatii a declarat epidemia de gripa porcina pandemie. Prima pandemie « globala » in 41 de ani. Mihnea Bostina, sa comentam aceasta stire.
Interesant este mai intai intervalul de timp despre care vorbim. Analizand principalele epidemii de gripa observate pana acum, Hilleman a observat urmatoarea frecventa 1889 (H2) – 1900 (H3) – 1918 (H1) – 1957 (H2) – 1968 (H3) – 1986 (H1). Interesant este ca intervalul de timp intre doua epidemii cauzate de acelasi tip de tulpina este de exact 68 de ani. Adica durata medie de viata a unei generatii.
R: Dar poate ca ar trebui s-o luam cu inceputul. Ce sunt virusii?
Simplificind foarte mult putem spune ca sint o forma de informatie arhivata. Aceasta informatie este reprezentata de genomul lor, constitut fie din ADN, precum cel celular, fie din ARN, precum nucleotidele folosite in unele procese celulare. El este protejata fie de un invelis molecular, fie de o membrana, fie de amindoua.
R: Ce fac ei?
Principala lor sarcina este autoreplicarea. Pentru aceasta trebuie ca