Cornel Cornea este unul dintre cei mai titraţi antrenori din sportul dâmboviţean, cu o carieră de peste 30 de ani într-o disciplină foarte dură, luptele libere.
Nu a fost primit la lupte, pentru că era „prăpădit”
Totul a început când era în clasa a VIII-a şi profesorul Seidamet Aszis a organizat o preselecţie în şcoli. „Pe mine nu m-a ales. Eram mai prăpădit, iar el căuta copii mai zdraveni. Am hotărât să merg singur la sală, dar nici atunci antrenorul nu a fost prea încântat de mine”, îşi reaminteşte domnul Cornea. Într-un final, în timpul vacanţei de vară, la o şedinţă de pregătire fizică multilaterală a echipei de lupte, la fostul ştrand din Parcul Chindia, Cornel Cornea s-a făcut remarcat: „A văzut că înot foarte bine şi aşa m-a primit şi pe mine la sală.”
Cariera de luptător a profesorului Cornea nu a fost una foarte lungă, dar în numai doi ani de când a început să practice acest sport a obţinut şi prima sa medalie, bronzul la naţionalele de juniori.
După terminarea cursurilor ANEFS, în 1979, a fost repartizat la Clubul Sportiv Şcolar din Oneşti, 5 ani mai târziu a revenit acasă şi de atunci este antrenor de lupte la CSŞ Târgovişte.
Vicecampion mondial la veterani
Dacă în perioada în care are fi trebuit să lupte ca senior, Cornea a întrerupt sportul din motive de familie, din 1997 si până în 2002, el a revenit, activând cu succes la campionatele mondiale de veterani. La prima ediţie la care a luat parte, Cornea s-a clasat pe locul 15 din 30 de sportivi. Un an mai târziu, în Franţa, şi-a îmbunătăţit evoluţia, terminând pe locul 10, iar în 1999 şi 2000, la Bucureşti şi Freiburg a ratat podiumul la mustaţă, clasându-se al 4-lea.
În 2001, la Martigny, în Elveţia Cornea a reuşit cea mai importantă performanţă din cariera sa de veteran. A ieşit vicecampion mondial la categoria 69 de kg, grupa