Suferinzii de alergii alimentare stiu cat de rele sunt simptomele experimentate dupa ce mananca un aliment "interzis" - umflaturi, respiratie ingreunata, ameteli.
Sunt insa si persoane care nu sufera de alergii, ci de intoleranta alimentara, si ale caror simptome sunt mai putin evidente, dar la fel de neplacute: crampe, gaze, balonare.
Si unii si altii ajung sa elimine cu totul din dieta acele produse care le declanseaza aceste reactii, privandu-si organismul de beneficiile vitaminelor si fibrelor continute de acestea. Din fericire, exista si alternativa - nu se mai renunta cu totul la anumite alimente, ci se gasesate o modalitate de preparare mai usor tolerata de organism.
Nu va mai torturati mancand alimente "sigure", dar care nu va produc nicio placere. Publicatia Chicago Tribune a gasit alternative cu risc scazut la majoritatea alimentelor care produc alergii si intoleranta alimentara, incluzand laptele, ouale, alunele si soia.
Mere si suc de mere
Pe langa vitamina C, pectina, potasiul si fitochimicale importante, merele contin cantitati mari de quercetina, care reduce simptomele alergiilor, potrivit unui studiu publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology. Cercetatorii germani au descoperit, de curand, ca merele organice au cu 15% mai multi antioxidanti decat cele produse in mod conventional.
Incearca: Soteaza usor un mar feliat cu o rosie maruntita si ceapa.
Legume crucifere
Unele persoane care au alergii au probleme cu eliminarea toxinelor prin intermediul ficatului si rinichilor, spune expertul in nutritie Bonnie Minsky. Daca toxinele se acumuleaza in organism, cresc sansele unei inflamatii, care face ca o persoana alergica sa fie si mai sensibila. Legumele precum broccoli, conopida, varza de Bruxelles si varza sunt de mare ajutor in