ISTORIE. Clujeanul Iosif Rus a fost unul dintre slujbaşii preferaţi ai Prinţului Cantacuzino, ostaş în linia întâi în cel de-al Doilea Război Mondial, şi primul preşedinte de CAP. Sursa: Andrei Gădălean
Tot satul Luna de Jos îl ştie pe Iosif Rus de Gagarin. Asemenea astronautului rus care a călătorit în spaţiu, el a fost cel dintâi care a luat frâiele primei cooperative agricole din România.
Deşi e trecut de 80 de ani, Gagarin este vioi, umblă ager prin satul învăluit de mireasma socului proaspăt înflorit şi a fost bucuros să-şi spună povestea jurnaliştilor de la „Monitorul de Cluj”.
În buzunar păstrează câteva fotografii ale soţiei, care a plecat spre ceruri în urmă cu zece ani, o hârtiuţă îngălbenită cu jurământul pe care îl purtau cu ei toţi ostaşii în război, decoraţii şi o poză făcută alături de doi camarazi din război.
Prima „colectivă” românească
„Tractorul Roşu a fost prima colectivă din România”, spune cu mândrie Gagarin, însuşi primul conducător. CAP-ul s-a format din terenurile agricole din Luna de Jos, Pâclişa şi Dabâca.
Pentru că a fost o zonă stăpânită de conţi unguri, iar oamenii îşi doreau de multă vreme să aibă pământul lor, au primit noua organizare agricolă cu ostilitate. Atunci a apărut Iosif Rus. Lumea îl ştia şi îl respecta. Îşi conducea teritoriul călare pe iapa sură Doina, celebră în toate cele trei sate.
Pământul lucrat de el dădea recolte impresionante de cereale şi zarzavaturi, gospodărea hectare întregi cu viţă- devie, pomi fructiferi şi creştea boi, vaci şi porci.
După ce a luat frâiele CAP-ului, a împărţit familiile pe echipe de bărbaţi şi de femei. „Am zis mereu şi-o spun şi acum: nu dau zece bărbaţi pe o femeie”, spune din capul locului Iosif Rus, Gagarin din Luna de Jos. Gagarin e mândru, pentru perfomanţele sale a f