Multe cupluri aleg să trăiască, fie şi pentru o vreme, cu socrii, pentru că nu le ajung banii sau nu reuşesc să se descurce cu gospodăria şi copiii în acelaşi timp. Sau, în cazuri rare, pentru că le face plăcere. Însă viaţa la comun are regulile ei. Poate sunteţi copleşiţi de facturi sau tocmai vi s-a mai născut un copil şi aveţi nevoie de ajutor. Dacă vă găsiţi în situaţia în care singura soluţie este să vă mutaţi cu socrii, trebuie să ştiţi cum să vă adaptaţi.
Pare mai uşor de spus decât de făcut, dar gândiţi-vă că până şi preşedintele Americii, Barack Obama, locuieşte împreună cu soacra la Casa Albă. De fapt, a trăi sub acelaşi acoperiş cu părinţii soţului sau ai soţiei poate fi o experienţă foarte bună în aceeaşi măsură în care poate fi o catastrofă. Psihologii sunt de părere că există patru reguli de aur în convieţuirea cu socrii.
1. Nu puneţi la inimă
Prima regulă este să nu vă lăsaţi afectaţi de ceea ce spune soacra sau socrul. Poate credeţi că ei sunt tot timpul împotriva dumneavoastră şi că abia aşteaptă să vă critice, însă psihologii susţin că de cele mai multe ori nu este cazul. Socrii se consideră îndreptăţiţi să vă pună la curent cu ce cred ei şi să vă spună cum stau lucrurile dacă sunteţi musafiri în casa lor.
E bine să nu-i luaţi în seamă când tonul pe care l-au folosit nu este cel potrivit. Ascultaţi, în schimb, ce au de spus şi mergeţi mai departe. În cazul în care nu reuşiţi să treceţi peste ce au spus, cel mai bine este să le spuneţi politicos că vorbele lor vă afectează şi să încercaţi să rezolvaţi problema pornind de la această premisă. În orice caz, nu-i o idee bună să alimentaţi un conflict.
2. Respectaţi regulile casei
Întotdeauna faceţi ce spun socrii că trebuie făcut. Atâta vreme cât staţi în casa lor, trebuie să le urmaţi regulile, la fel cum în casa dum