De mâine, şcoala de vară „Să redescoperim viaţa romană la Drobeta”, organizată de Muzeul Regiunii Porţilor de Fier îşi va deschide porţile pentru primii săi cursanţi dornici de cunoaştere.
Până pe 30 septembrie, aici vor fi realizate două ateliere de lucru pentru confecţionarea de îmbrăcăminte şi podoabe romane, precum şi alte două ateliere pentru dansuri şi teatru roman. Proiectul a debutat, ieri, în sala Podului lui Traian, lansare la care au participat toţi copiii care au dorit să se înscrie la cursurile acestei şcoli.
Profitând de faptul că municipiul Drobeta Turnu Severin beneficiază de numeroase vestigii romane, precum castrul roman sau rămăşiţele podului lui Train, conducerea muzeului a luat iniţiativa de a deschide proiectul alături de elevii claselor primare şi gimnaziale, pentru ca aceştia să capete cunoştinţe istorice despre perioada romană într-un mod plăcut şi practic. La acest proiect, vor contribui mai mulţi profesori de la Palatul Copiilor şi Muzeul de Artă din Sdeverin pe diferite ateliere. Pentru atelierul de îmbrăcăminte vor lucra profesorii Oana Neagoe şi Agape Genoveva, pentru atelierul de podoabe, Maria Bălăceanu şi Andi Nodiţ, la cel de dansuri şi teatru, Stela Popescu şi Mihaela Titarov.
„Sunt plăcut surprinsă să văd că au venit atâţia copii să se înscrie la şcoala de vară, că au înţeles importanţa participării la un astfel de proiect. Este benefic pentru ei, căci se iniţializează în istoria şi arta romană”, susţine Sorina Matacă, directorul muzeului. Proiectul a fost primit cu braţele deschise de zeci de copii, dornici să cunoască valoarea patrimoniului severinean şi să participe activ la transmiterea valorilor şi a obiceiurilor romane mai departe. „Eu voi participa la atelierul de îmbrăcăminte romană. Vom desena mai întâi modelele, apoi le vom face din materiale textile. Îmi place mult ideea că voi avea toată vara ceva de fă