Reprezentanţi a 12 etnii s-au întâlnit zilele acestea la Bistriţa într-un festival interetnic Ieri s-a inaugurat prima ediţie a Festivalului Interetnic de la Bistriţa, la care s-au adunat reprezentanţi a 12 etnii de pe tot cuprinsul României Multă culoare la acest sfârşit de săptămână pe strada Grigore Bălan, din faţa Muzeului Judeţean şi a Centrului Judeţean pentru Cultură. Fuste învoalte, costume înflorate, vase tradiţionale şi chiar puţină aromă de specialităţi culinare tradiţionale, specifice fiecărie etnii.
Ruşi lipoveni, ruteni, croaţi, tătari turco musulmani, bulgari, arromâni, slovaci, saşi, cehi, şvabi, ucrainieni, rromi şi români s-au întâlnit pentru a celebra culoare şi diversitatea în port, cântece, dansuri şi artă culinară. Aceştia au venit de pe tot cuprinsul României: Ghindăreşti-Constanţa, Bistra-Maramureş, Tulcea, Vinga-Timiş, Budoi-Bihor, Becicherecu Mic – Timiş, Caraşova – Caraş-Severin şi altele.
Cărţi şi artă populară
Grupurile de diverse etnii nu au venit singure: au adus cu ele şi obiecte specifice artei tradiţionale. În ciuda rafalelor de ploaie care s-au făcut simţite zilele acestea, a fost amenajat, în aer liber, un târg de artă populară şi un târg al olarilor, care nu a fost lipsit de vizitatori, îmboldiţi măcar să arunce o privire. Ceramişti din zonele Horezu, Corund, Baia Mare, Maramureş, Harghita, Suceava, Botoşani şi-au expus măiestritele lucrări.
Un stand interesant a fost al meşterilor din zona Dobrogea, care au desfăşurat sub ochii bistriţenilor un peisaj în miniatură reprezentând Delta Dunării: păsări maiestuoase lucrate în lemn, coliba de stuf şi chiar un ceaun atârnat deasupra focului, cu ciorba de peşte specifică (motivul pentru care nu ieşeau aburi este că era o operă de artă, şi nu tocmai o realitate). Alături de dovezile de măiestrie a meşterilor populari, s-a întins