Relaxarea politicii fiscale va fi greu de realizat în ţara noastră din cauza politicilor trecute, chiar dacă în perioadă de recesiune apar "o mulţime" de idei bine intenţionate în sensul unei expansiuni fiscale. Declaraţia aparţine reprezentantului FMI pentru România, Tonny Lybek, citat de Mediafax. "Este adevărat că atunci când eşti în recesiune există o mulţime de idei bine intenţionte pentru a avea expansiune fiscală, dar este dificil pentru România în contextul actual”, a spus Tonny Lybek. Potrivit acestuia, ţara noastră a avut deficite bugetare mai mari chiar în ani când economia creştea foarte rapid. Reprezentantul FMI a atras atenţia asupra faptului că, de exemplu, anul trecut când economia creştea cu 7,1%, deficitul bugetar era de 4,9% din PIB, adică “foarte mare”.
Potrivit acestuia, readucerea deficitului bugetar la niveluri sustenabile este importantă pentru credibilitatea ţării, deoarece atunci când investitorii şi agenţiile de rating "se uită" la România, deficitul să fie la niveluri sustenabile. Oficialul FMI a explicat că programul României cu FMI, UE şi instituţiile financiare îşi propune găsirea unui balans între trei factori, adică readucerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil, asigurarea finanţării deficitului bugetar şi evitarea costurilor foarte drastice, fapt ce ar fi amplifica recesiunea. Deficitul stabilit pentru acest an, de 24,36 miliarde de lei, reprezentând 4,6% din PIB, se plasează uşor sub nivelul absolut al deficitului de anul trecut, de 24,65 miliarde lei. FMI a stabilit criterii de performanţă privind deficitul bugetar pentru primele două evaluări, din iunie şi septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei la jumătatea anului şi de 18,6 miliarde lei la finele primelor nouă luni. (L.V.)
Relaxarea politicii fiscale va fi greu de realizat în ţara noastră din cauza politicilor trecute, chiar dacă în perioadă de