Unul dintre cele mai trainice fenomene de pe străzile Capitalei, plata parcării unor indivizi agresivi, ar dispărea printr-o campanie susţinută atât de şoferi, cât şi de poliţişti. Refuzarea recompensei financiare şi anunţarea Poliţiei pot fi începutul „curăţeniei” din parcări.
Termenul parcagiu, care în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române apare cu sensul de îngrijitor al unui parc, a căpătat un sens secundar în Bucureşti. Este vorba despre acea persoană care oferă spre „închiriere” locuri de parcare din spaţiul public, fără a avea vreun drept să facă acest lucru.
Măsurile cu privire la această problemă întârzie să apară, cu toate că autorităţile sunt la curent cu existenţa ei. Astfel şoferii sunt nevoiţi să dea bani de fiecare dată când un astfel de personaj îşi oferă de cele mai multe ori cu forţa serviciile de ghidare şi de supraveghere a maşinii parcate.
Lecţii de colectare a „taxelor”
Unul dintre locurile unde pot fi întâlniţi cei mai şmecheri „parcagii” este celebra stradă Radu Beller, din zona Dorobanţi. Zilnic, două femei îmbrăcate sărăcăcios, dar în pas cu moda, ghidează şoferii la intrarea sau ieşirea din parcare mai ceva ca poliţiştii de la Rutieră.
Aproape la fiecare 20 de minute, o maşină de lux cu geamuri fumurii opreşte în dreptul lor şi colectează banii. Totul se petrece sub supravegherea unui alt individ, în vârstă de aproximativ 20 de ani, bine îmbrăcat. La zece minute apare şi un poliţist comunitar, iar femeile iau obligatoriu o pauză.
Amenzile sunt inutile
Un scenariu asemănător poate fi întâlnit în foarte multe locuri din Bucureşti, iar autorităţile nu au făcut niciodată mare lucru pentru a-i pune capăt.
„Mai mult decât să le dăm amenzi, la sesizarea cetăţenilor sau din propria iniţiativă, noi nu putem să facem nimic. Amenzile se încadrează între