A înfiinţat, în urmă cu 16 ani, un atelier de specialitate, la Galeriile Comerciale, împreună cu unul dintre cei mai buni ceasornicari din ţară.
Valentin Ardelean este, de când se ştie, pasionat de ceasuri. Primele încercări de reparare a ceasurilor ale tânărului au cam eşuat. A reuşit însă la vârsta de 12 ani, să refacă primul său ceas cu baterii. În 1993, când avea doar 18 ani, Valentin, împreună cu un alt ceasornicar, au deschis un atelier de reparaţii în Ploieşti.
Ca să fie profesionist, Valentin a urmat cursurile Cooperativei Meşteşugăreşti Teleprecizia, dar multe din secretele ale meseriei le-a aflat de la asociatul lui. „Colegul meu Gheorghe Bâjgan este unul dintre primii cinci ceasornicari din România. Colaborează cu reprezentanţii Muzeului Ceasului şi, la cei 64 de ani ai săi, este foarte apreciat în branşă. El este părintele meu spiritual, de la el am învăţat abecedarul acestei meserii, iar la lucrările complexe mă ajută mereu”, spune Valentin Ardelean.
Pendulele sunt cel mai greu de reparat
Prin mâna tânărului ceasornicar au trecut sute de ceasuri, de la pendule cu giroscop, care trebuie întoarse doar o dată pe an, la ceasuri automatice, de mână sau ceasuri cronograf. Cel mai dificil de reparat sunt, după cum consideră el, pendulele vechi de peste 100 de ani, ale căror piese pot ceda foarte uşor.
La atelierul celor doi meşteri au venit clienţi cu ceasuri vechi de 200 de ani, care au fost readuse la viaţă. „Clienţii sunt diversificaţi, iar unii vin aici de 10 ani. Persoanele în etate repară ceasuri mecanice, care sunt uşor de făcut. Tinerii aduc la reparat ceasuri cu baterii sau pe quarţ, ireparabile, care au mecanismele turnate în plastic”, explică bărbatul.
Valentin Ardelean este cel mai tânăr ceasornicar din Ploieşti, însă, el spune că nu trăieşte din meseria asta. „Oamenii în etate au fost şi încă mai s