Zeci de camioane vin zilnic să descarce deşeurile la groapa de gunoi care a fost închisă oficial la începutul anului. Edilii localităţilor care aduc gunoiul lângă Petrila, judeţul Hunedoara, neagă evidenţele şi contrazic martorii, susţinând că se lucrează doar la închiderea fostei gropi. Închisă definitiv la începutul acestui an, conform obligaţiilor asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, groapa de gunoi de la Petrila continuă să fie folosită.
Sfidând orice lege în materie de protecţia mediului, autorităţile din Petroşani şi din Petrila trimit tot aici deşeurile menajere din cele două localităţi. Maşinile cu gunoi descarcă zilnic în groapa ilegală, pentru că edilii locali nu s-au învrednicit să construiască deponeuri ecologice, văzute ca soluţie pentru depozitarea deşeurilor.
Amenzi contestate
Nici măcar amenzile aplicate de Garda de Mediu nu i-au determinat pe primari să găsească o soluţie, sancţiunile primite în urmă cu două luni fiind contestate atât de autorităţile din Petroşani, cât şi de cele din Petrila.
Astfel, pe furiş, groapa funcţionează ilegal de şase luni, cu buna ştiinţă a edililor celor două oraşe, care susţin vehement că nu încalcă legea. În numai două ore, s-au făcut mai mult de 10 transporturi de gunoi din cele două localităţi.
„Se lucrează la depozitul ecologic“
În ciuda evidenţelor, edilii locali susţin contrariul. Viceprimarul din Petrila, Constantin Ramaşcanu, se încurcă în declaraţii şi spune că e convins că gunoiul e dus la groapa oraşului, oficial închisă, cu scopul „de a se amenaja deponeul ecologic“.
Realizând că ceea ce susţine frizează absurdul, edilul revine asupra declaraţiei. „Se lucrează momentan la închiderea gropii de gunoi. Din câte am înţeles eu, din ce am întrebat eu în primele zile, ştiu că se lucrează la constr