Deprecierea puternica a latului leton ar putea declansa reactii in lant in statele din Europa Centrala si de Est, demonstrand ca ajutoarele internationale nu pot oferi acoperirea necesara pentru depasirea problemelor economice cu care se confrunta regiunea.
Ajutorul financiar primit de statele din Europa Centrala si de Est din partea institutiilor internationale nu este suficient pentru rezolvarea problemelor economice cu care se confrunta regiunea, conform RGE Monitor, firma ce apartine economistului Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom" (Doctorul Catastrofa), intrucat a anticipat criza economica actuala inca din septembrie 2006. Economistul a repetat aceasta afirmatie si intr-un editorial din revista Forbes.
Nicolae Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, considera ca devalorizarea latului leton ar putea avea un impact negativ in regiune, in conditiile in care piata se asteapta la o depreciere de pana la 50% a monedei nationale a Letoniei, iar "Romania si Ungaria ar putea fi tarile cele mai afectate din regiune, avand un mediu macroeconomic mai fragil".
Afirmatiile survin pe fondul problemelor economice care afecteaza Letonia, moneda nationala, latul, fiind in pericol de a se devaloriza si de a provoca vulnerabilitati in lant in Europa de Est.
Scaderea peste asteptari a Produsului Intern Brut al Letoniei, de 18% in primul trimestru, pune presiuni suplimentare asupra finantelor publice ale guvernului de la Riga, tinta de deficit bugetar de 7% convenita cu Fondul Monetar International (FMI) riscand sa nu mai fie atinsa in aceste conditii. Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, a declarat pentru ZF ca anuntul RGE Monitor cu privire la situatia din Letonia este "hazardat si pesimst".
Colacul de salvare
Tarile din Europa Centrala si de Est au apelat