"De undeva, de departe, a poposit în Cetatea Banilor un adolscent cu ochii albaştri precum cerul primăverii. E elevul Dima dintr-a VII-a, care până atunci a privit viaţa pe fereastra deschisă sau a cules-o din cărţi. Abia anul ăsta urmează pentru prima dată ca elev cursant. E nedumerit de apucăturile colegilor, de vocabularul lor pitoresc şi se simte întrucâtva dominat de ei.
Dar nu trece mult şi timoratul adolescent se deschide ca o aripă înainte de zbor, subjugând toată clasa, tot liceul, toată şcolărimea din oraş, încât devine idolul tineretului şcolar..." (Din cv-ul sentimental al lui Grigore Dima, eroul lui Mihail Drumeş, făcut în 1914)
TRISTEŢI IREMEDIABILE
Poveste fermecătoare cu adolescenţi, şcoală, o poveste de dragoste simplă, frumoasă, cu adieri de tei în iunie, amintirile din liceu poartă în ele esenţe de tei, salcâm, liliac..., iar iubirile cresc ca aluatul din te miri ce, din fotografii găsite, din cărţi, din întâmplări binecuvântate, din priviri de-o clipă.
Cu tristeţi "iremediabile" (Baudelaire), "sunt trist, bolnav de trist, scrie Grig, nu mă doare nimic, simt numai o apăsare, parcă s-ar fi îngreuiat aerul şi mă zdrobeşte...". Fază eroică a tinereţii, când orice nedreptate devine prilej de luptă, cu visuri peste măsură, cu proiecte de expediţii în insule misterioase... Pe aici afli şi istoria lui Grig - elevul Dima - o cronică a primelor săruturi, a prieteniilor care se leagă în şcoală şi se termină o dată cu ea, dar care au viaţa cea mai lungă.
Aventuri pline de haz cu "elevii din bănci care citesc romane, care-şi potrivesc cărarea sau răsucirea cu luciu gras al frezei", cum îi revedea Ionel Teodoreanu în "Masa umbrelor".
Personaje: Lotte, Magotu, Grette, Lidia, Şoimaru... Ioana, cu care se termină filmul.
Porecle: profesorii Damigeană, Michiduţă, Pen