Seria de manifestari din cadrul proiectului Conferintele Cetatii organizate de catre Centrul cultural Teatrul 74, s-au reluat vineri, 12 iunie, in cafeneaua Teatrului 74, protagonist fiind dramaturgul si lector universitar al Facultatii de litere din Cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, Mihai Ignat.
Tema aleasa pentru aceasta prima intalnire din acest an a reprezentat-o “Teatrul in Cetate – Cetatea in Teatru”, importanta implicarii teatrului in viata comunitatii. Cei prezenti au intrat intr-un dialog cu dramaturgul Mihai Ignat, prieten al Teatrului 74, punctandu-se rolul dramaturgului in actul teatral actual, precum si perceptia si esenta elementului social in dramaturgia contemporana. “De ce am ales aceasta tema, cu o titulatura destul de pretentioasa, mi-ar fi greu sa spun cum am ajuns la ea. A venit destul de usor, de repede, mai ales in contextul in care alegerea acestei teme, va insemna adecvarea la cadrul in care se produc aceste evenimente cum sunt Confrintele Cetatii de aici de la Teatru 74. “Teatru in cetate – Cetatea in teatru”, gasesc ca este un binom care ar putea trezi interesul, in masura in care in ultimii ani, am observat ca in Romania, incepe sa creasca interesul pentru un anume tip de teatru, implicat in viata cetatii”, a preciazat Mihai Ignat.
Dramaturgul a trecut in revista experienta personala de cititor, din vremea liceului, dar si in ceea ce priveste scrisul de teatru. De la piesa “Romeo si Julieta”, continuand cu “Crize”, Mihai Ignat a punctat trecerea de la o conceptie dramnaturgica la alta, de la perioada plastica la problemele de cuplu, dupa care a urmat texte care se apropie de viata cetatii, a comunitatii, tratate printr-un mod subiectiv de catre autor, concretizate in piesa “Meserii si fundaturi”, premiata de UNITER in 2007, care in aceasta toamna urmeaza a fi montata la Nationalul bucurestean. De asemenea, au av