Istoric literar, eseist, publicist şi om de radio Şerban Melinte a împlinit recent 70 de ani, dar asta nu îl împiedică să se documenteze continuu şi să scrie. L-am găsit acasă în biblioteca personală care numără peste 5.000 de cărţi, lucrând la două noi proiecte.
Reporter: Ce trebuie să ştim despre Melinte Şerban?
Şerban Melinte: Mie nu-mi place să vorbesc despre mine pentru că cel mai bine consider că vorbesc faptele despre un om, dar dacă vreţi, sunt un om care m-am dedicat 30 de ani radioului pentru că a fost pasiunea vieţii mele.
Rep.: Cum ati ajuns la radio?
Ş.M.: Am urmat facultatea de Filiologie la ,,Babeş Bolyai” din Cluj, după care am devenit preparator universitar la Institutul Pedagogic din Târgu-Mureş unde am început şi cercetarea ca asistent al profesorului Scridon. Dar apoi am fost nevoit să merg la radio, pe vremea aceea era sarcină de partid pe care nu o puteai comenta, am fost chemat chiar şi la prim secretarul Vereş care m-a lămurit şi aşa am ajuns redactor şef adjunct al radioului Teritorial din Târgu-Mureş, timp de zece ani. Am fost secretar şi responsabil de redacţie până în 1985, director al Centrului Judeţean de îndrumare a creaţiei populare şi a mişcării artistice de masă după care am ajuns şi director adjunct al Teatrului Naţional din Târgu-Mureş până în 1990. În acelaşi an am revenit la reînfiinţarea studioului de radio Târgu-Mureş ca redactor şef adjunct şi apoi până la pensionarea mea din anul 2000 am fost director. Rep.: Momentan la ce lucraţi?
S.M.: Lucrez la un studiu intitulat ,,Dascali mureseni de altadata 1850-1918, volumul II”, care va fi inserat în cartea “Dascali mureseni, volumul V” si lucrez si la volumul II al cartii “Cultura mureseana în memoria cartilor” pe care sper sa avem bani sa le lansam sub egida Fundatiei ,,Vasile Netea”, pentru ca ar fi pacat sa ramana doar sub forma de manuscris. Mă bucu