Femeile fără obligaţii, dispuse să crească copii abandonaţi într-o casă din satul SOS, au la dispoziţie un program de pregătire gratuit.
„Fii mamă socială!” Acesta este îndemnul celor de la SOS Satele Copiilor - o organizaţie nonguvernamentală, membră a SOS Kinderdorf International, cea mai mare organizaţie caritabilă din lume.
Să fii mamă socială înseamnă însă să-ţi schimbi complet viaţa. Să renunţi la familia ta şi să ajuţi la construirea alteia, pentru câţiva copii abandonaţi sau cu probleme sociale. Să stai 24 de ore din 24 cu aceşti micuţi, să îi determini să-ţi spună „mamă” şi să-i ajuţi, în acelaşi timp, să înveţe să se descurce singuri. Să pleci din oraşul tău într-un sat SOS, în care sunt câteva case, să trăieşti alături de alte „familii”, la fel ca şi aceea în care te pregăteşti să intri, şi să faci astfel încât copiii să se simtă acasă. Înseamnă să uiţi de slujba pe care o ai pentru una nouă.
Jobul de mamă socială este înscris în Clasificarea Ocupaţiilor din România şi presupune un salariu fix, cazare, masă şi mai mulţi copii pe care trebuie să-i pregăteşti pentru viaţă.
Studii liceale şi implicare
SOS Satele Copiilor recrutează mame sociale, pe care le pregăteşte gratuit pentru această meserie care presupune implicare trup şi suflet, în proporţie de 100%. Este nevoie de zece astfel de femei, cu vârste cuprinse între 25 şi 48 de ani, cu studii liceale complete, sănătoase atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. De asemenea, este important de ştiut că mamele sociale care au şi copii naturali reprezintă o excepţie: este de preferat ca femeia care intră în ciclul de pregătire de la SOS Satele Copiilor să nu aibă obligaţii.
Teodora Gheorghe are 57 de ani şi iau mai rămas doi ani până iese la pensie. Dar va mai lucra patru: nu vrea să vină o altă femeie căreia cei trei copii pe