Criza financiara a sters aroganta multora dintre miliardarii Rusiei, fortandu-i sa ceara sprijin guvernamental si ragaz din partea creditorilor in efortul disperat de a-si salva imperiile, scrie The Wall Street Journal.
„Nu as spune ca suntem agresivi, as spune ca suntem dinamici si ca luptam cu energie pentru propriile interese", spune Fridman. „Nu tuturor le place acest lucru".
De curand, gigantul din sectorul petrolier BP l-a rugat sa preia pozitia de CEO interimar a joint venture-ului TNK-BP, cedand o parte mai mare din control dupa un conflict cu privire la management si strategie de anul trecut. Alfa este liderul unui grup de investitori ce detine jumatate din TNK-BP.
Cu cateva zile inainte, primul-ministru norvegian se afla in Moscova, plangandu-se lui Vladimir Putin cu privire la problemele intampinate de compania de telecomunicatii de stat Telenor in cadrul unei operatiuni ruse unde partenerul sau este Alfa. Putin a declarat ca aceasta este o problema de natura comerciala care trebuie rezolvata intre Alfa si Telenor. Norvegienii au acuzat Alfa ca incearca sa-i ia participatia, fapt negat de compania rusa.
Oligarhul joaca dur
In interiorul Rusiei, o banca detinuta de grupul Alfa a intentat o serie de procese impotriva unor debitori importanti, in ciuda apelurilor Kremlinului de a nu a trata in mod agresiv industriile detinute de alti oligarhi. Averea lui Fridman a fost redusa, asemeni celor ale restului magnatilor rusi, iar cand criza a lovit prima data in toamna anului trecut, Alfa a intampinat probleme din partea propriilor creditori.
A fost pe punctul de a-si pierde importantul activ din domeniul telecomunicatiilor, insa a scapat din aceasta situatie gratie unei decizii a unei instante siberiene de inghetare a actiunilor acesteia chiar in momentul in care creditorii se pregateau sa le ia.
Apoi, un credit