Din decembrie 2008 şi până acum rata şomajului a crescut cu trei procente
Jumătate dintre persoa-nele rămase fără loc de muncă mai beneficiază de indemnizaţie.
Numărul băcăuanilor care rămân fără loc de muncă creşte de la o zi la alta. Disponibilizările din ultimele luni, la care au recurs mulţi dintre agenţii economici din judeţ, au condus la o explozie a şomerilor. Dacă la sfârşitul anului 2008 rata şomajului în judeţul Bacău era de 5,21%, în prezent, procentul persoanelor rămase fără loc de muncă a ajuns la 8,1%.
Cu această cifră, judeţul Bacău se situează pe locul opt pe ţară, după judeţe ca Hunedoara şi Covasna. În acest moment, aproape 19.150 de băcăuani nu au un loc de muncă, o treime din aceştia fiind concediaţi de la firme private.
„Din numărul total al persoanelor aflate în evidenţa noastră, aproximativ 9.800 mai primesc indemnizaţie de şomaj. Practic, doar jumătate din şomeri mai sunt în plată”, a declarat Daniela Bălan, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).
Salvarea vine de la străini
În timp ce oferta locurilor de muncă din judeţ scade de la o săptămână la alta şi se adresează preponderent muncitorilor din industria uşoară, sute de băcăuani aflaţi în căutarea unui loc de muncă aleg ofertele de peste hotare. Luna trecută, la AJOFM îşi depuseseră actele pentru un contract de muncă în străinătate peste 1.000 de persoane. Alţi 507 şomeri din judeţ au plecat legal la muncă în Germania, Spania, Italia, Marea Britanie şi Danemarca.
„În iarna asta, firma la care lucram şi-a întrerupt activitatea. Nu mai eu ştiu cum mi-am plătit facturile şi nu vreau s-o iau de la capăt prin noiembrie. Mi-am depus actele ca să prind un contract în străinătate”, ne-a spus Costel Onofrei, maistru constructor.Ofertele de muncă ale firmelor străine sunt mai generoase pentru că se adresează atât