"Visător si sensibil", aşa îi place să se definească elevului filolog de la Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu". Deşi se simte din plin atmosfera vacanţei, aici elevii vorbesc cu drag despre ce înseamnă să ai formaţie de om al literelor.
1 /.
Cristina, Corina şi Sergiu recunosc la unison că o mare pondere în alegerea liceului a fost reprezentată de matematică. Mai bine zis de "teama de matematică".
"Nu urăsc matematica, dar nici nu mă pasionează", spune Cristina, eleva care din clasa I a avut numai premiul întâi. Ea abia aşteaptă să treacă în clasa a XI-a şi, în loc de matematică, fizică şi chimie, să poată studia şi maimultă literatură sau filosofie. Dar nici istoria, geografia sau biologia nusunt de neglijat.
Dezamăgit de noul val
Pentru filolog, literatura reprezintă un mod de viaţă, iar cea mai mare provocare a sa este "lupta cu materiile de real" din clasele a IX-a şi a X-a. Cu toate acestea, el spune despre literatura modernă că şi-a pierdut din savoarea şi puritatea celei clasice sau interbelice, definitorii pentru noi ca popor. Dezamăgit de faptul că, după Revoluţie, primele pe care le-am dat uitării au fost cărţile, iar literatura se produce în realul cotidian, filologul spune că tot ce are românul mai literar "s-a mutat pe blog".
Ce înseamnă să fii filolog
"În primul rând să te gândeşti la partea creativă a vieţii”, spune Sergiu dintr-a X-a. El îşi doreşte o carieră în avocatură şi ştie că la Facultatea de Drept se intră prin examen la limba română. Însă, Sergiu mai are o opţiune de rezervă pentru viitor, axată pe acelaşi profil. Vrea să devina filosof. "Meserie de oameni faliţi", în opinia sa, dar foarte aproape de suflet.
Liceul cu profil filologic îi mai pregăteşte pe elevi pentru o carieră în SRI sau Poliţie, dar şi pentru profesia d