Parlamentul de la Chisinau a redus luni pragul electoral pentru accederea in Parlament de la 6% la 5% si a coborat rata de participare necesara validarii alegerilor de la minumum jumatate la o treime din alegatorii inscrisi pe liste.
Cele doua amendamente la Codul electoral al Republicii Moldova au fost adoptate in lectura finala prin votul a 59 de deputati comunisti, cati au ramas in grupul parlamentar majoritar dupa plecarea din partid a ex-presedintelui Parlamentului, Marian Lupu. Opozitia a refuzat sa se antreneze in dezbateri si sa participe la vot, ordinea de zi fiind astfel epuizata in mai putin de 20 de minute.
Comunistii, in frunte cu Vladimir Voronin, au parasit insa demonstrativ sala de sedinte in momentul in care liderii din opozitie si-au citit declaratiile pe care si le-au rezervat la final de sedinta.
Anterior alegerilor din 5 aprilie, Comisia de la Venetia a recomandat autoritatilor moldovene sa reduca pragul electoral de la 6 la 4 la suta si sa permita constituirea unor blocuri sau aliante electorale, interzise de comunisti. Comunistii au ignorat aceste recomandari.
Referitor la modificarile aplicate luni, presedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, declara vinerea trecuta, cand ele au fost discutate in prima lectura, ca reducerea pragului electoral cu doar 1 la suta e “praf aruncat in ochii institutiilor europene”, iar coborarea ratei obligatorii de participare va reduce dramatic din credibilitatea viitorului Parlament.
Analistul politic Oleg Cristal, de la Asociatia pentru Democratie Participativa (ADEPT) de la Chisinau, considera ca prin reducerea praguli electoral Partidul Comustilor ofera posibilitatea unor formatiuni politice mai cooperante cu actuala guvernare sa ajunga in Parlament, in eventualitatea alegerii unui candidat al comunistilor in functia de sef al statului.