» Alte doua persoane au fost identificate cu noul virus al gripei, numarul cazurilor confirmate in Romania ajungand la 16. Mai multi specialisti se intreaba daca decretarea alertei de pandemie nu provoaca mai multe pagube si panica decat virusul in sine. OMS confirma ca alerta nu are legatura cu gravitatea bolii, ci este o masura de precautie.
Dupa ce organizatia mondiala a Sanatatii (OMS) a declansat, saptamana trecuta, alerta de pandemie in cazul noului virus gripal, mai multi specialisti au ridicat intrebarea daca aceasta masura nu este pripita si nu provoaca mai degraba panica. OMS si-a justificat alerta de grad maxim prin faptul ca in 74 de tari exista aproape 30.000 de cazuri de gripa noua, care a provocat deja zeci de morti, iar raspandirea virusului este "inevitabila". In timp ce gripa cea noua a ucis pana acum mai putin de 150 de oameni, gripa obisnuita care apare in fiecare an omoara in intreaga lume intre 250.000 si 500.000 de oameni. Ultima pandemie de gripa pornita din Hong Kong, in anul 1968, a provocat in jur de 700.000 de morti.
"Faza de alerta de pandemie nu are legatura cu gravitatea bolii. S-a tinut cont doar de faptul ca virusul alearga liber, de la om la om, pe diferite continente. Este marea confuzie pe baza careia multi spun ca este sfarsitul Pamantului", ne-a declarat Victor Olsavsky, reprezentantul OMS pentru Romania, in legatura cu efectul de panica al declansarii alertei OMS. Logica declansarii alertei de pandemie s-a bazat si pe faptul ca virusul poate evolua imprevizibil, ca orice virus gripal, chiar daca acum asistam la "o forma blanda", mai spune Olsavsky. Cat priveste Romania, tam-tam-ul creat nu are justificari, spune specialistul: "Este evident ca in Romania nu putem vorbi nici macar de o epidemie. Daca ii scadem pe cei care s-au vindecat deja, vorbim despre doua-trei cazuri de raceala". Numarul cazurilor d