Patru din zece romani spun ca au simtit criza pe propriul buzunar, dupa ce patronii unde lucreaza le-au cam taiat din veniturile extra-salariale, precum bonusurile sau diverse comisioane.
"Populatia activa este evident cea mai expusa la consecinte nefavorabile asupra venitului, procentul celor afectati crescand la 50% printre cei angajati sau in cautarea unui loc de munca", se arata intr-un studiu publicat de GfK Omnibus.
Potrivit acestuia, bucurestenii percep cel mai putin aceste efecte, numai 18% din locuitorii Capitalei spunand ca veniturile le-au fost influentate de criza.
Cea mai dificila situatie se resimte in randul independentilor, micilor patroni si liber profesionistilor. Mai mult de jumatate dintre ei au veniturile in scadere si, in total, doua treimi dintre ei afirma ca au o situatie financiara in declin.
Pe langa diminuarea veniturilor extra-salariale, alte consecinte care s-au manifestat sunt incasarea cu intarziere a salariului sau chiar scaderea lui, ambele fiind resimtite de catre 9% din populatie. In aprilie 2009, cifrele arata o situatie asemanatoare cu cea din martie.
Pe de alta parte, a crescut proportia celor care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei, de la 5% la 7%. Scaderea veniturilor sau intarzierea incasarii salariului pentru o parte importanta a populatiei nu au dus la scaderea venitului mediu, deoarece exista categorii de persoane care castiga mai mult decat anul trecut.
Cu toate acestea, pentru 60% dintre romani situatia financiara a familiei este caracterizata prin afirmatia "cu veniturile noastre abia reusim sa ne acoperim cheltuielile curente", ponderea lor fiind in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecuta (53%).
Studiul a mai relevat faptul ca a scazut cu 5% proportia celor care economisesc, ajungand la 17% in luna martie 2009. Prin