Autovehiculele noi cumpărate de români din UE vor putea fi înmatriculate numai în baza certificatului care dovedeşte plata TVA. Măsura a fost luată de Finanţe, după ce au constatat că, în ultimii doi ani, taxa a fost evitată în majoritatea cazurilor. Plata Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru autoturismele noi cumpărate din UE este obligatorie în România încă de la 1 ianuarie 2007. Prevederea a fost introdusă în legislaţia naţională odată cu momentul ade
Autovehiculele noi cumpărate de români din UE vor putea fi înmatriculate numai în baza certificatului care dovedeşte plata TVA. Măsura a fost luată de Finanţe, după ce au constatat că, în ultimii doi ani, taxa a fost evitată în majoritatea cazurilor.
Plata Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru autoturismele noi cumpărate din UE este obligatorie în România încă de la 1 ianuarie 2007. Prevederea a fost introdusă în legislaţia naţională odată cu momentul aderării şi a preluat o directivă europeană. Potrivit acesteia, în cazul maşinilor noi, TVA se datorează la locul livrării, însemnând ţara în care este înmatriculată, şi nu la locul achiziţionării.
Autoturismele noi sunt, conform definiţiei date de legislaţia europeană, acelea care au mai puţin de 6.000 de kilometri parcurşi sau mai puţin de saşe luni de la data primei înmatriculări. În aceste condiţii, TVA trebuie plătită numai de către persoanele fizice care nu sunt înregistrate în România în scopuri de TVA. Prin urmare, firmele sau PFA nu sunt vizate de această măsură.
„Nu se plăteşte TVA în ţara de achiziţie dacă persoana fizică face dovada că maşina părăseşte teritoriul acesteia. Dacă, la data emiterii facturii, dovada transportului nu poate fi furnizată, atunci se plăteşte TVA acolo. După înmatricularea şi plata în România, persoana fizică poate cere rambursarea TVA din ţara respectivă“, explică Ruxandra Jianu, partner Biriş Goran C