Cu întârziere de câteva luni, guvernul se pregăteşte să decreteze scăderea PIB-ului în România, după semnalul tras de preşedinte. Sursa: Agerpres
Banca Naţională a rămas singura autoritate a statului care luptă pe metereze contra opiniei că România este în recesiune. Pe măsură ce se apropie momentul alegerilor prezidenţiale, şeful statului, Traian Băsescu, este nevoit să admită realitatea că anul acesta economia noastră va scădea. La şedinţa de guvern de ieri, preşedintele le-a spus miniştrilor că optimismul Băncii Naţionale a României (BNR) privind economia nu are acoperire în evoluţiile viitoare.
„Părerea mea este, deşi nu am elemente definitive, că optimismul manifestat de BNR nu are acoperire în evoluţiile viitoare economice şi vom avea scădere şi în trimestrul doi, ceea ce înseamnă intrare în recesiune după toate normele”, le-a spus Băsescu miniştrilor.
Rezervele obligatorii ale băncilor, eliberate treptat
În replică, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, citat de Mediafax, că „îngrijorarea preşedintelui este firească, mai ales că intrarea României în recesiune este inevitabilă. Am avut un trimestru I cu rată negativă de creştere, iar la 30 iunie se va încheia al doilea trimestru cu rată negativă de creştere şi, practic, guvernul va fi nevoit să anunţe oficial recesiunea”.
Pe de altă parte, Băsescu a mai spus că BNR trebuie să elibereze treptat banii din rezerva minimă obligatorie, deoarece o eroare privind ieşirea pe piaţă a unor sume prea mari sau prea mici poate afecta cursul valutar şi genera inflaţie. El a precizat că, „în momentul de faţă, în rezerva BNR se află aproape 12 miliarde de euro, iar în lei echivalentul a 6 miliarde de euro, care nu sunt banii BNR, ci ai băncilor comerciale”.
Şeful statului s-a folosit de prilej pentru a face unele observaţii m