În aşteptarea noului Cod Penal - care ar trebui să prevadă „ani grei de puşcărie” pentru infractorii care nu se sfiesc să-i atace cu topoare şi săbii, în plină stradă, pe poliţiştii ce îndrăznesc „să-i deranjeze” -, mai-marii Internelor au găsit o modalitate de a-şi determina subordonaţii nu doar să riposteze pe măsură, ci chiar să-şi facă cum se cuvine meseria pentru care sunt plătiţi din bani publici.
Practic, au renunţat la anchetele interminabile şi au decis să le ofere, în schimb, prime (tot din bani publici!) şi „grade” agenţilor care îşi folosesc armele pentru a pune mâna pe hoţi.
50 de agresiuni şi tot atâtea focuri de armă
„Este o iniţiativă bună, atâta vreme cât nu se va ajunge la abuzuri. Şi rezultatele se văd: de la începutul acestei luni nu a fost zi în care poliţiştii să nu folosească armele chiar şi numai pentru a avertiza infractori. Asta, în condiţiile în care, în special de teama anchetelor care implicau o perioadă destul de lungă de suspendare, până acum aveam, în medie, doar săptămânal câte un caz în care un poliţist folosea pistolul”, susţin oficialii poliţiei.
Faptul că nicio motivaţie nu este mai bună decât banii este certificat şi de statistici. Astfel, anul trecut, peste 300 de poliţişti au fost înjuraţi, scuipaţi, bătuţi sau mutilaţi de infractori şi doar în 100 de cazuri oamenii legii au folosit armele. Anul acesta, numai în ultimele trei luni, peste 50 de poliţişti au fost ultragiaţi în misiune, iar în aproape tot atâtea cazuri infractorii au fost opriţi sau imobilizaţi cu focuri de armă (cinci dintre acestea fiind „contabilizate” doar în primele patru zile ale săptămânii care tocmai s-a încheiat).
„Trebuie să le dăm puţin curaj acestor oameni”
„Pe fondul acestor fapte de ultraj, ar trebui să le dăm puţin curaj celor care folosesc, atunci când este cazul, armele,