În România, contribuţiile virate din sistemul public de pensii către cel privat au fost îngheţate. În alte state au fost reduse substanţial sau se discută chiar mutarea banilor din sistemul privat înapoi la stat. Contribuţiile la pensiile private obligatorii (Pilonul II), desprinse din sistemul public de asigurări sociale, au fost reduse în ţări precum Lituania şi Estonia. În Lituania, au fost diminuate de la 5,5% la 3%, iar în Estonia, de la 6% la 2%, la cea din urmă măsura
În România, contribuţiile virate din sistemul public de pensii către cel privat au fost îngheţate. În alte state au fost reduse substanţial sau se discută chiar mutarea banilor din sistemul privat înapoi la stat.
Contribuţiile la pensiile private obligatorii (Pilonul II), desprinse din sistemul public de asigurări sociale, au fost reduse în ţări precum Lituania şi Estonia. În Lituania, au fost diminuate de la 5,5% la 3%, iar în Estonia, de la 6% la 2%, la cea din urmă măsura fiind doar temporară, până în 2011. În ambele ţări, deciziile au fost justificare prin nevoia de economisire a banilor alocaţi de la bugetele de stat.
Acelaşi motiv a fost invocat şi în România. La începutul anului, guvernul de la Bucureşti a îngheţat contribuţiile virate din sistemul public către fondurile de pe Pilonul II la 2%, în condiţiile în care ar fi trebuit să crească la 2,5% în 2009, potrivit calendarului din legea care reglementează activitatea fondurilor private obligatorii. Măsuri similare ar putea afecta, în viitorul apropiat, şi participanţii din alte ţări. Astfel, contribuţiile de 8% virate la fondurile de pensii private obligatorii din Letonia ar putea fi reduse la 2%.
Pe de altă parte, strângerea robinetului nu a vizat doar contribuţiile virate de state în conturile participanţilor de pe Pilonul II, ci şi veniturile administratorilor fondurilor de pensii. Astfel de măsuri au fost