Cele mai mari economii ale lumii au trecut de perioada critica, iar acum au inceput procesul de recuperare, desi exista inca riscuri majore care le pandesc pe fondul recesiunii mondiale, avertizeaza ministri de finante ai statelor G8, scrie BBC News.
Oficialii G8, grupul celor opt cele mai dezvoltate state din lume, se gandesc cum sa relaxeze masurile de urgenta adoptate in perioada de varf a crizei pentru a contracara extinderea acesteia, acum cand economia mondiala da semne ca isi revine.
La intalnirea din Italia a statelor G8, ministrii de finante au spus ca pietele bursiere recupereaza din pierderi, ratele dobanzilor sunt mai stabile, iar consumatorilor le revine increderea in economie.
Previziunile pe care ministrii de finante le-au expus acum sunt cele mai optimiste de la prabusirea bancii de investitii Lehman Brothers in toamna anului trecut. Astfel, ministrii de finante au anuntat ca vor incepe sa creioneze noi strategii pentru perioada postcriza, strategii care sa fie potrivite pentru momentul in care se vor obtine din nou rate de crestere economica sustenabile. Este prea curand insa sa se vorbeasca despre intoarcerea la valorile deficitelor bugetare de dinainte de criza sau sa se anuleze impactul falimentelor bancare, au mai declarat ei dupa intalnirea de la Lecce, Italia.
"Am discutat necesitatea pregatirii strategiilor potrivite pentru a reduce masurile extraordinare adoptate in timpul crizei, odata ce economia va fi pregatita sa le suporte", au afirmat ministrii dupa doua zile de discutii. Exista "semne ce indica stabilizarea economiei", desi "situatia generala ramane incerta".
Americanii raman precauti
Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei americane Tim Geithner a avertizat ca este prea devreme pentru a se vorbi de eliminarea pachetelor de stimulare economica. El a mai adaugat ca acestea ar trebui sa ramana in