Martin Potter este un englez care cunoaşte România de mai bine de 5 ani. Este cadru didactic al Universtăţii Bucureşti şi deţine un munte de informaţii, care-i oferă o viziune de ansamblu pe care puţini o au. Martin Potter a acceptat să răspundă la cîteva întrebări ale CAPITAL Online, legate de criza economică din Marea Britanie, dar şi despre cea din România, aşa cum o vede şi o percepe el, ca englez. CAPITAL: Cum este percepută criza economică de către englezi şi în
Martin Potter este un englez care cunoaşte România de mai bine de 5 ani. Este cadru didactic al Universtăţii Bucureşti şi deţine un munte de informaţii, care-i oferă o viziune de ansamblu pe care puţini o au. Martin Potter a acceptat să răspundă la cîteva întrebări ale CAPITAL Online, legate de criza economică din Marea Britanie, dar şi despre cea din România, aşa cum o vede şi o percepe el, ca englez.
CAPITAL: Cum este percepută criza economică de către englezi şi în ce măsură sunt ei afectaţi de ea?
Martin Potter: Erau obişnuiţi cu un standard înalt de viaţă, iar acum veniturile li s-au restrâns, ceea ce reprezintă un motiv serios de îngrijorare. N-aş putea spune că sunt chiar şocaţi din cauza crizei, aşa cum se spune, pentru că Marea Britanie a mai trecut prin astfel de crize, deci fenomenul nu este unul total necunoscut. Oricum, la începutul crizei, britanii aveau încă în minte amintirea legată de crizele anterioare (a fost una în anii’80, când foarte mulţi îşi pierduseră casele şi economiile). Aşadar, nu putem vorbi de un şoc, dar au început să fie neliniştiţi de când au început să cadă băncile.
„Se călătoreşte mai puţin în străinătate”
CAPITAL: Care sunt primele consecinţe, cele mai vizibile, ale crizei şi cum încearcă englezii să depăşească această situaţie?
M.P.: În primul rând, nu mai călătoresc atât de mult aşa cum obişnuiau. Acum sunt nevoiţi să nu