Investitorii care au mizat pe acţiunile companiilor farmaceutice au obţinut câştiguri surprinzătoare în ultimele luni. În cel de-al şaptelea număr al Forbes România descoperiţi care sunt puterile vindecătoare ale medicamentelor pentru plasamentele bursiere aflate la „recuperare“. Silviu Matei, investitor cu tradiţie pe pieţele de capital din Elveţia şi Germania, „atacă“ acum, fără dureri de cap, Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Şi-a luat toate măsurile de precauţie, după ce, timp de un an, a tatonat emitenţii tranzacţionaţi pe mica piaţă dâmboviţeană. Şi a decis: companiile farmaceutice vor fi nelipsite din portofoliul său. „Este un sector «vital».
Îmi este greu să cred că nu va mai exista vreodată“, îşi explică, simplu, alegerea. După 15 ani petrecuţi în străinătate, se întoarce în România, cu arme şi bagaje.
La 37 de ani, Silviu Matei vine să conducă, aici, nu numai Federaţia Română de Tenis (din luna februarie, în calitate de director general adjunct, mâna dreaptă a preşedintelui Ruxandra Dragomir), ci şi investiţii de familie, în imobiliare şi piaţă de capital.
Investitor de talie mică, după cum se recomandă, Matei a început să parieze de numai câteva luni pe BVB, prin intermediul brokerului Mihai Chişu de la IFB Finwest, nu mai mult de 250.000 de euro. Iar piaţa românească de capital a demonstrat că mai poate aduce randamente. Şi încă unele surprinzătoare!
Din februarie şi până la jumătatea lunii trecute, câştigul obţinut a fost de 70% din suma investită. Cele trei companii cu vechime din sectorul farmaceutic tranzacţionate aici - Antibiotice Iaşi (simbol bursier: ATB), Biofarm Bucureşti (BIO) şi Zentiva Bucureşti (SCD) – au cântărit în portofoliul investitorului aproximativ 20%. Iar la jumătatea lunii trecute marcau o ascensiune medie de 75%! „O surpriză foarte plăcută, într-un timp atât de