Societatea franceză ONET Technologies a semnat astăzi, la Sofia, un contract care reprezintă un prim pas către dezmembrarea celor patru reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodîi, închise la cererea Bruxelles-ului înainte de aderarea Bulgariei la UE, informează AFP. Contractul, care se referă la tratarea deşeurilor depozitate de la cele patru reactoare, închise în 2002 şi 2006, reprezintă "prima etapă concretă pentru dezmembrarea" acestor reactoare, a declarat directorul general al ONET Guy Veidig.
"Va fi începutul scoaterii definitive din exploatare a celor patru" reactoare, de 440 megawaţi fiecare, a confirmat şi directorul adjunct al centralei, Valentin Ribarski.
Pentru a putea adera la UE în 1 ianuarie 2007, Bulgaria a închis centrala nucleară, cu o capacitate totală de 1.760 de megawaţi, considerată prea veche de Comisia Europeană, potrivit NewsIn.
Potrivit ONET, acesta este "unul dintre cele mai importante contracte de dezmembrare din ţările din (Europa de - n.red.) Est, finanţat de Barnca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD" .
BERD gestionează compensaţiile de 550 de milioane de euro primite de Bulgaria pentru închiderea a patru dintre reactoarele sale de la Kozlodîi.
Singura centrală nucleară funcţionează în prezent cu două reactoare, de câte 1.000 de megawaţi fiecare. O a doua centrală atomică, cu o capacitate de peste 2.000 de megawaţi, va fi construită la Belene, la vest de Kozlodîi, tot pe malul Dunării.
Proiectul va fi realizat de societatea rusă Atomstroiexport, care va subcontracta consorţiul franceză-german Areva/Siemens, însărcinat în special cu sistemele de securitate. Prima unitate a centralei va începe să producă electricitate în decembrie 2013, iar a doua în iunie 2014.