Chiriile au scăzut cu cel puţin 100 de euro în primul semestru, în Bucureşti, cele pentru apartamentele vechi fiind mai mici cu 30% faţă de primele cinci luni ale anului trecut. Motivele diferă de la scăderea puterii de cumpărare până la creşterea ofertei pe acest segment.
Situaţia economică dificilă nu a dus doar la scăderea chiriilor, dar a şi prelungit perioada de contractare a unei locuinţe. "În aceeaşi perioadă a anului trecut, o locuinţă se închiria şi în două zile, datorită cererii foarte mari. Acum, însă, între lansarea pe piaţă a unei locuinţe şi semnarea contractului de închiriere poate să treacă şi mai bine de trei săptămâni", a declarat consultantul imobiliar Gheorghe Avram, citat de NewsIn.
Potrivit reprezentanţilor agenţiei imobiliare REMAX Bastion, scăderea accentuată a chiriilor în primele cinci luni ale anului a fost cauzată şi de scăderea preţurilor la vânzare pe fiecare segment imobiliar în parte, sau chiar de plecarea multor cetăţeni străini care aveau contracte de business în România.
"Cele mai afectate tipuri de locuinţe în ceea ce priveşte scăderea chiriei au fost apartamentele cu suprafeţe mari, din cauza preţurilor practicate. Garsonierele şi apartamentele cu două camere au înregistrat cele mai mici scăderi de preţ de la un an la celalalt", au precizat consultanţii agenţiei imobiliare EuroMetropola.
Garsoniere de maximum 400 de euro
Astfel, dacă anul trecut o garsonieră se închiria cu 300-500 de euro lunar, acum preţurile variază între 200 şi 400 de euro. În timp ce un apartament cu două camere era închiriat, în 2008, de la 300 de euro pe lună şi ajungea până la 600 de euro, acum poate fi închiriat cu aproape 100-200 de euro mai puţin, în funcţie de zonă şi de condiţiile oferite, potrivit reprezentanţilor portalului de imobiliare TopEstate.
Proprietarii de apartamente care au lăsat cel mai mult la chirie în