Osemintele partizanului anticomunist Alexandru Macavei nu au fost găsite, de-a lungul celor două zile de săpături efectuate de specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în Romania (IICCR) în satul Muşca, comuna Lupşa. Sursa: IICCR/CNSASSursa: IICCR / CNSASSursa: IICCR / CNSAS
1 /. Reprezentanţii IICCR s-au văzut nevoiţi să renunţe azi, pentru a putea ajunge în timp util la cealaltă căutare programată în această perioadă, în Banat. Reprezentantul IICCR, istoricul Gheorghe Petrov, a precizat că săpăturile de la Muşca vor fi reluate la începutul lunii septembrie, însă atunci va fi solicitat şi ajutorul jandarmilor, deoarece este nevoie de forţe suplimentare.
„Acum trebuie să ne retragem. Din păcate nu am găsit nimic, nici măcar o urmă de groapă, deşi am săpat foarte mult. Dar nu renunţăm. Revenim, cel mai probabil, la începutul lui septembrie şi cerem şi ajutorul statului, al jandarmilor, pentru că avem o suprafaţă mare de cercetat”, a declarat Gheorghe Petrov.
Locul unde sunt căutate osemintele lui Alexandru Macavei a fost indicat de un localnic, proprietarul supărafeţei de teren, care a şi plantat un brad în apropiere în amintirea luptătorului anticomunist. Bărbatul a decedat însă la sfârşitul anului trecut şi nu a mai putut fi de faţă la căutările din aceste zile. „El ne-a precizat locaţia aproximativă. Au fost şi alţi localnici care au confirmat", a spus istoricul. Acesta a precizat că terenul a fost afectat şi de o alunecare de teren, în anii '70, dar că nu crede că aceasta a avut influenţe foarte mari, deoarece nu a fost de amploare. „Stăteau ascunşi prin galerii de nu putea Securitatea să-i scoată”
Fraţii Macavei au rămas în memoria localnicilor din Bucium şi Roşia Montană. Cei mai bătrâni dintre aceştia au fost intervievaţi de istoricul Marius Cristea, de la Muzeul Naţional al Unirii din Al