Că este vorba de o bilă leneşă sau o bilă spastică (foarte activă), disfuncţiile vezicii biliare dau întotdeauna simptome neplăcute: greaţă, vomă, balonare, constipaţie, gust amar dimineaţa. Alimentaţia are un rol crucial în funcţionarea corectă a vezicii biliare şi amânarea apariţiei litiazei sau calculozei biliare.
INTERZISE
"Pe primul loc în lista alimentelor interzise se află grăsimile animale. Carnea grasă prăjită trebuie evitată pe cât posibil în cazul în care aveţi o bilă leneşă sau spastică", atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Salamurile, cârnaţii, afumăturile sunt de asemenea periculoase pentru vezica biliară şi ficat. Margarinele, produsele de patiserie şi cofetărie, snacksurile, chipsurile, băuturile de tip cola, cele care au un conţinut mare de zahăr au acelaşi efect nociv.
"Seminţele prăjite şi sărate nu sunt deloc indicate în cazul în care suferim de o afecţiune a vezicii biliare. Putem mânca nuci, fiindcă scad colesterolul şi au multe alte beneficii pentru sănătate, dar nu mai mult de 5-10 miezuri. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul migdalelor", precizează profesorul Mencinicopschi. Condimentele tari, cum sunt piperul sau ardeiul, sunt de evitat. Brânzeturile de tip caşcaval, telemea, Camembert, Roquefort trebuie înlocuite cu brânza slabă de vaci şi urdă.
Alcoolul este strict interzis în afecţiunile hepatobiliare. Nu doar tăriile, ci şi vinul sau berea sunt nocive pentru ficat şi colecist. Ele conţin sulfiţi, substanţe care distrug celulele ficatului şi neuronii, îngreunează absorbţia vitaminelor şi nu permit metabolizarea alcoolului şi glucidelor", atrage atenţia specialistul. Cu atât mai periculoasă este combinaţia alcool-grăsimi, care poate declanşa dureroasele crize biliare sau pancreatitele, inflamaţia pancreasulu